Penne z kurczakiem

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Proste danie w kilkanaście minut.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Składniki

  • makaron penne 40 dag
  • filet z kurczaka 2 szt
  • cebula 1 szt
  • ząbki czosnku 2 szt
  • ser żółty 5 dag
  • śmietana 18 proc 200 ml
  • woda 300 ml
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżka
  • papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]


  • Trudność przygotowania: prosty
  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Koszt dania: przystępne

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie pokroić na małą kosteczkę. Posypać przyprawą do kurczaka, papryką słodką oraz ostrą i dokładnie wymieszać, tak aby każdy kawałek mięsa było obtoczony w przyprawie.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
  3. Do zeszklonej cebuli dodać kurczaka w przyprawach i całość podsmażać przez kilka minut.
  4. Następnie dodać śmietanę oraz wodę i wszystko wymieszać, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i wszystko razem dusić na małym ogniu przez kilka minut.
  5. Makaron penne ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
  6. Ugotowany makaron dodać do przygotowanego kurczaka w sosie i wymieszać. Na koniec dodać starty żółty ser i wszystko dokładnie wymieszać.
    Podawać od razu po przygotowaniu.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.